Jämställd idrott

Damerna Först jobbar för en jämställd sponsring och vill belysa vikten av hur resurser fördelas. Män och kvinnor, pojkar och flickor, ska ha samma förutsättningar att idrotta och idrottsrörelsen har allt att vinna på att fördela inflytande, makt och resurser lika.  

Sponsring av damidrott omsätter cirka en miljard kronor i Sverige och är en väldigt viktig finansieringskälla; till exempel kommer cirka 85 % av intäkterna till dam­fotbollen från företag och näringsliv. De ekonomiska tillskotten från sponsring är vik­tiga för att kunna utveckla föreningarna, anställa personal och spelare och nå synlighet. Det är också i slutändan viktigt för att skapa förebilder inom både herr- och damidrott. Ytterst är det en fråga om jämställdheten i samhället. 

Bara 20 % av sponsorpengarna går till damidrotten medan 80 % går till herridrotten. Samtidigt fördelar sig antalet utövare inom idrotten nästan jämnt, med en svag övervikt för männen. Den skeva fördelningen av pengar till damidrotten cemente­rar strukturer och gör det svårare för aktiva inom damidrotten att utvecklas, både inom breddidrott och på elitnivå.

Idrotten är väldigt viktig för barn och ungdomar. Om vi får en mer jämställd idrottsrörelse växer barn och ungdomar upp med värderingar om allas lika värde.  

Vi vill hjälpa till i arbetet med normer och ideal, att tillsammans med tio av landets mest framgångsrika klubbar lyfta fram förebilder, ta upp viktiga frågor som utmanar invanda föreställningar om manligt och kvinnligt. Vi vill fortsätta mot en hållbar framtid där gränserna mellan herr- och damidrott suddas ut och där idrotten är vägen framåt.

 

Satsningen Damerna Först arbetar för att bidra till att nå två av FN’s globala mål:

God hälsa och välbefinnande

God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer och mål 3 inkluderar alla dimensioner och människor i alla åldrar.

Under de senaste decennierna har stora framsteg gjorts för att förbättra människors hälsa globalt, till exempel så har barndödligheten minskat med 50% sedan 1990. Investeringar i hälsa genom förebyggande insatser och modern och effektiv vård för alla gynnar samhällets utveckling i stort och skapar förutsättningar för människors grundläggande rättigheter till välbefinnande.

Jämställdhet

Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser. Alla former av våld, diskriminering och skadliga sedvänjor mot kvinnor och flickor drabbar såväl individen som hela samhället. Det har bevisats om och om igen att politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan kvinnor och män bidrar till alla dimensioner av hållbar utveckling. Att leva ett liv fritt från våld och diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet och helt avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.